Четенето на мисли се приближи с една стъпка по-близо до реалността – учени

...
Четенето на мисли се приближи с една стъпка по-близо до реалността – учени
Коментари Харесай

Учени все по-близо до речева протеза

Четенето на мисли  се приближи с една стъпка  по-близо до реалността  – учени са основали изкуствен интелект, който може да трансформира  мозъчна активност в текст,  пише „ Гардиън “, представен от БНР.

„ Още не сме стигнали до такава степен, само че мислим, че това може да бъде основа за " речева протеза “, разяснява доктор Джоузеф Макин, съавтор на изследването  Калифорнийския университет , Сан Франциско.

В публикация за сп. „ Nature Neuroscience “ Макин и сътрудниците му разкриват по какъв начин са създали своята система благодарение на четирима участника, които имали вградени в мозъка електроди за мониторинг на епилептични пристъпи. Те трябвало да прочитат на глас по доста пъти комплект от  50 фрази , в това число „ Тина Търнър е поп певица “ и „ Тези крадци отмъкнаха 30 бижута “. Екипът проследявал невронната активност по време на говора.

Тези данни по-късно били вкарвани в логаритъм за машинно образование – тип  изкуствен интелект , който трансформира данните от мозъчната активност за всяко прочетено изречение в поредност от цифри.

За да се увери, че числата се отнасят единствено до аспекти от речта, системата сравнявала данните със запис. Поредицата от цифри по-късно била въвеждана във втора част от системата, която я превръщала в поредност от думи. Първоначално системата произвеждала  безсмислени фрази , само че когато почнала да съпоставя последователността на думите с изреченията на глас, почнала да се учи по какъв начин поредицата от цифри са свързани с думите и по какъв начин самите думи следват една друга. Системата не била съвършена и позволява неточности, само че за един от участниците позволила единствено 3 % неточности приблизително.

„ Системата не чете мисли, а мозъчната активност, въвлечена в речта “, разяснява доктор Крисчън Херф от Маастрихтския университет, който не е взел участие в плана, само че похвали бързината на  обучението  му./ dnes.bg

Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР